Geschiedenis
Met betrekking tot gemeenschapsactiviteiten, activiteiten van verenigingen, clubs e.d. werd in Herkenbosch in de eerste helft van de vorige eeuw voornamelijk gebruik gemaakt van Horecalokaliteiten die in die tijd nog in ruim aantal beschikbaar waren. Voor de jeugd is later een zogenaamde blokhut-situatie beschikbaar gekomen welke verplaatst naar de Schoolstraat naar de Soos locatie in 1992 werd vervangen door het gebouw van Soos Amicale.
Op de plaats van het huidige De Harch gebouw is in 1956 een parochiehuis gebouwd. Een initiatief van de St. Sebastianusparochie werd met financiële ondersteuning van de ondernemer Hubert Biermans gerealiseerd. “Bekker Ber” een man die zijn sporen had verdiend nadat hij in de Verenigde Staten, Canada en Congo bij een spoorwegmaatschappij de aanleg van vele spoorlijnen had verzorgd heeft van zijn verworven rijkdom ook zijn Herkenbosscher gemeenschap laten profiteren. De Harch als parochiehuis was daarvan een voorbeeld.
Dit parochiehuis werd in de 50er jaren hoofdzakelijk gebruikt door jeugd, en kleinere groepen. Voor het kerkbestuur werd in latere jaren het gebouw steeds meer een blok aan het been en in 1975 werd besloten het beheer van dit parochiehuis over te dragen aan een beheerstichting COvH – gevormd door- en uit de leden van de vereniging COvH . Deze vereniging had na onderdak in een kleine ruimte achter het Biermanshuis behoefte aan een groter onderkomen en zij hebben vervolgens vanaf 1976 tot in het najaar van 2011 het beheer van De Harch op zich genomen.
In 1980 is door deze Stichting met gemeentelijke subsidie en met aanvullende leningen van eigen leden-vrijwilligers en een hypotheek van de Rabobank een verbouwing gerealiseerd. De Harch, zoals wij dit nu kennen, werd toen gerealiseerd en de enorme inzet van de eigenvrijwilligers van de vereniging COvH maakte dat deze verbouwing op 24 november 1981 geheel klaar was. Waarlijk een fantastische prestatie geleverd door vele vrijwilligers.
In de daaropvolgende 35 jaar heeft de stichting COvH onder aansturing van een prima bestuur maar zeker dankzij uitstekende beheerders het gebouw De Harch uitstekend naar de volgende eeuw gebracht. Het laatste beheerdersechtpaar, Dhr. en Mevr. Van der Beek mag daarbij niet onvermeld blijven, immers hebben zij gedurende 25 jaar bijna dagelijks het beheer van De Harch inhoud gegeven.
In 2011, het jaar waarin het huurcontract met het Kerkbestuur afliep, heeft het bestuur van de Stichting contact gezocht met nieuwe bestuursleden uit de verenigingen die gebruik maakten van De Harch. In de loop van 2011/2012 heeft een nieuw bestuur de plaats ingenomen van de zittende COvH bestuursleden en korte tijd later heeft dit nieuwe bestuur de naamgeving van de Stichting gewijzigd in Stichting De Harch. De doelstelling -ten tijde van het COvH bestuur ook gericht op culturele vorming, ontspanning en sport – werd vanaf de naamswijziging enkel gericht op het beheer van het gebouw De Harch.
Vanaf de overname van het beheer hebben inmiddels meerdere nieuwe activiteiten een plaats gekregen in dit gebouw en vraag naar uitbreiding van activiteiten is maandelijks aan de orde.
Het Kerkbestuur van de parochie St. Sebastianus is daarbij nog steeds eigenaar van het gebouw De Harch; de stichting De Harch heeft het gebouw van de kerk gehuurd. Inmiddels heeft het kerkbestuur bij schrijven van 14 november 2019 dit gebouw te koop aangeboden aan Stichting De Harch. Met het oog op de realisatie van een nieuw dorpshuis heeft Stichting De Harch ingestemd met de aankoop van dit gebouw. In relatie tot deze aankoop zal nog een overzicht van achterstallig onderhoud worden opgevraagd.
De huidige situatie
In basis wordt de exploitatie van het volledige gebouw geregeld met vrijwilligers. Kosten en opbrengsten van het huidig gebruik zijn in balans.
Het gebouw voldoet qua brandveiligheidsvoorzieningen aan de huidige regelgeving. Met de verbouwing zal aandacht worden geschonken aan nieuwe eisen voor wat betreft de brandveiligheid.
Vloer-, wand- en plafondafwerkingen en sanitair zijn proper, maar gedateerd. Ook dit als aangepast worden naar toekomsteisen.
Behalve uitbreiding van functies biedt het voorgaande kansen voor verduurzaming.
Reductie van fossiel energiegebruik is onder andere mogelijk door toepassing van gebouwisolatie, zuinige Cv-ketels en/of warmtepompen, Ledverlichting en vooral het plaatsen van PV-panelen (in combinatie met het platte dak op de aanbouw) op het grote dakvlak aan Kloosterstraatzijde. Bij de nadere uitwerking wordt dit verder ingevuld, onder meer in samenspraak met de Energiecoöperatie Duurzaam Roerdalen.
Door de onderhoudswerkzaamheden te combineren met de verbouwing tot dorpshuis is synergie te bereiken en door werkzaamheden aan het dak te combineren met het plaatsen van zonnepanelen zijn belangrijke duurzaamheidsresultaten te behalen.